Resa till Chania på Kreta och ett besök i Samariaravinen

Jag har precis avslutat en resa till Chania-kusten på Kreta. Temperaturen låg på 30-40 grader i skuggan (rätt varmt med andra ord) och det är inget ovanligt så här i mitten av Juli.

Ska man åka till Kreta under Juli månad så bör man ha en bra luftkonditionering med kyla på rummet, och man bör ha en pool som man snabbt och enkelt kan nå så att man kan svalka av sig.

Samariaravinen
På Kreta finns det en hel del att upptäcka. Det bästa att uppleva (enligt mej) är en vandring i Samariaravinen. Samariaravinen är Europa längsta ravin med en längd på 18 km och sträcker sig från 1200m höjd hela vägen ned till byn Agia Roumeli vid havet. I ravinen ligger en by som heter Samaria. Byn är en gammal by vars innevånare tvingades att flytta 1962 då klyftan blev en naturpark.

Stigen genom ravinen är mycket väl utmärkt. Det finns källor med bra dricksvatten på många ställen liksom också allmänna toaletter. Samaria är en rätt tuff vandring och om du inte är en van vandrare kan du ändå gå hela turen, men var beredd på att få en hel del träningsverk som kommer att sitta i benen i 2-3 dagar.

Utrustning under vandringen ska innehålla en dricksflaska (för att fyllas på under vandringen), ett par rejäla skor och något att äta under vandringen. Hela vandringen kommer att ta någonstans mellan 4 och 8 timmar. Jag rekommenderar att gå på i ett skapligt tempo (men samtidigt känna efter så att det inte blir för tufft tempo) så att man hinner att äta och ta ett dop i havet när vandringen är klar. Man har nämnligen en båttur att passa som avgår vid ett givet klockslag.

Samariaravinen är en upplevelse utöver det vanliga, och ska ni åka till Kreta ärSamariaravinen ett måste.

//Backen

RSS 2.0