Hur man bygger en altan (del 2, materialval)

En utealtan utsätts med tiden för stora påfrestningar (fukt, belastning, temperaturväxlingar mm). I och med detta är det av högsta vikt att välja rätt material till altanen. Bra kvalite på alla altanens delar är att rekommendera, dvs materialet ska kunna tåla det hårda klimatet som vi har utomhus här i Sverige.

För all trä i kontakt med marken ska det vara tryckimpregnerat trä av klass NTR/A. Likaså gäller detta för all trä som är svår att byta ut efter en eventuell inbyggnad i fuktig miljö (tex på plintar, betongplattor eller i syllar)

För övriga trädelar i altanen ska ni välja tryckimpregnerat trä av klass NTR/AB, dvs för all trä ovan mark som är oskyddad.


Alla sammanfogningar ska göras starka och det är av högsta vikt att dimensioneringen är väl tilltagen. Alla metallföremål, såsom spik, skruv, bult, fästdon, vinkeljärn mm, ska vara rostskyddade (rostfritt är att föredra istället för varmförzinkat).


för att skydda träets yta och motverka sprickor mm, så bör man ytbehandla träet med transparent träskyddsolja eller alkydoljefärg. Extra noggrann bör man vara med alla ändträytor. Dessa ytor ska mättas med penetrerande grundolja eller färg.

I nästa del pratar vi mer om plintarna.

//Backen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0