Vad är egentligen "Växthuseffekten"?

Från solen kommer kortvågig strålning som når jorden. En del av denna reflekteras ut i rymden, medan en del fångas upp av atmosfär, hav, mark och växtlighet. Från dessa delar återutsänds energin som långvågig värmestrålning. Men atmosfären är inte lika genomskinlig för de långvågiga strålarna som för de kortvågiga. Det betyder att en del av värmen hålls därför kvar.
Detta är detta som kallas växthuseffekten, och som ni märker på förklaringen finns den helt naturligt i vår natur.

Varför klagar vi på att växthuseffekten är för stor, och varför är den det?


Ökade utsläpp av koldioxid och diverse andra växthusgaser har ökat atmosfärens växthuseffekt. Utsläppen av koldioxid sker framförallt genom förbränning av fossila bränslen (dvs kol, olja och naturgas)


Utan växthuseffekten skulle vår planet vara iskall och livlös. Men om utsläppen av växthusgaser ökar hålls värmen kvar nära jordytan en längre tid varpå temperaturen höjs.


En liten temperaturhöjning på vår planet kan vara både obekväm och farlig. Blir temperaturökningen stor så får det utan tvekan mycket stora konsekvenser på hela vår planet. Mer om detta i kommande inlägg.

//Backen


Uppstart av bloggen "Klimat och miljö"

Nu startar jag bloggen "Klimat och miljö".

Som en sann naturmänniska så vill jag skapa debatt om våran natur och miljö. Klimatet på jorden har drastiskt förändrats under de senaste 10-20 åren. Jordens natur går en svår match mot oss människor, och skärper vi oss inte så vinner vi tyvärr den matchen. Och tro mej, det är en match som vi inte vill vinna.

Hoppas min blogg kommer att intressera många och att den kommer att skapa nyttiga debatter som får fler än jag att få upp ögonen för vad som händer med vår kära "Jorden".

//Backen


RSS 2.0