Behöver ni hjälp med flyttstädning?

Planerar ni att flytta och kanske det är så att ni behöver hjälp med flyttstädningen?

Då har jag ett tips på en bra hemsida där man kan hitta städfirmor som utför flyttstädning via diverse sökkriterier. Här hittar ni städfirmorna som bla har flyttstädning som tjänst:


Hur värderas mitt hus?

Att få sitt hus värderat kan betyda att ni har möjlighet att lägga om eventuella topplån till ett biligare bottenlån.

Värtdet på ditt hus beror normalt av vilket skick och vilken standard huset har. Självklar beror det också på hur marknaden för hus är just när värderingen sker. Oftast har husen stigit i värde mot när ni köpte det, vilket då innebär att ni kan ändra lånen. Börja med att prata med er bank och se vad de har för råd att ge er.

En nackdel med att marknadspriserna för hus stiger är att fastighetsskatten också kommer att bli större.

//Backen

Hur man bygger en altan (del 2, materialval)

En utealtan utsätts med tiden för stora påfrestningar (fukt, belastning, temperaturväxlingar mm). I och med detta är det av högsta vikt att välja rätt material till altanen. Bra kvalite på alla altanens delar är att rekommendera, dvs materialet ska kunna tåla det hårda klimatet som vi har utomhus här i Sverige.

För all trä i kontakt med marken ska det vara tryckimpregnerat trä av klass NTR/A. Likaså gäller detta för all trä som är svår att byta ut efter en eventuell inbyggnad i fuktig miljö (tex på plintar, betongplattor eller i syllar)

För övriga trädelar i altanen ska ni välja tryckimpregnerat trä av klass NTR/AB, dvs för all trä ovan mark som är oskyddad.


Alla sammanfogningar ska göras starka och det är av högsta vikt att dimensioneringen är väl tilltagen. Alla metallföremål, såsom spik, skruv, bult, fästdon, vinkeljärn mm, ska vara rostskyddade (rostfritt är att föredra istället för varmförzinkat).


för att skydda träets yta och motverka sprickor mm, så bör man ytbehandla träet med transparent träskyddsolja eller alkydoljefärg. Extra noggrann bör man vara med alla ändträytor. Dessa ytor ska mättas med penetrerande grundolja eller färg.

I nästa del pratar vi mer om plintarna.

//Backen


Bra hemsida om flaggstänger

På flaggstang.se kan precis som namnet på siten visar, hitta information om flaggstänger. Är man ute efter att köpa en flaggstång är denna hemsida ett perfekt ställe att läsa på om flaggstänger, flaggor och flaggning.

Man får bra information om konstruktion, montering av flaggstång, rekommenderade storlekara och var man bör placera sin flaggstång.

En bra informationsdel på flaggstang.se är delen med flaggor och flaggning.

//Backen

Hur man bygger en altan (del 1, planeringen)

För det första måste man ha en bra plan om var, med vad och hur. Placeringen av altanen är mycket viktig och bör diskuteras inom hela familjen. Vindskydd och insynsskydd är faktorer att också ta hänsyn till.
Vilka material ska användas. Ska altanen stå på plintar, ska den vara gjord i trä och ska den vara inglasad?
Allt detta ska man ha planerat först innan inköpen kan påbörjas.

Det behövs inget bygglov för att bygga en altan utan tak. dock bör man tänka på, att om planer finns att senare bygga väggar och tak, så är dessa bygglovspliktiga om taket blir större än 12 m2 och om man kommer närmare tomtgränsen än 4,5 m.

I nästa del pratar vi mer om materialval.

//Backen

Planera din trädgård

Har ni precis köpt ett nytt nybyggt hus, eller har ni byggt ett hus själva? Hur ser tomten ut? Har ni någon trädgård?
Tomtem ser antagligen inte speciellt trevlig ut och någon trädgård finns antagligen inte över huvud taget.

Hur ska man då planera sin trädgård? Vad bör man tänka på?

Här kommer en liten lista som kan hjälpa er att planera tomten/trädgården.

- Gör en grov planeringskarta på var du vill ha rabatter, träd, buskar, gångar och sittplatser.
- Behåll gärna naturen som stomme och ta vara på trädgårdens naturliga förutsättningar.
- För att det mesta i en trädgård ska trivas, så bör ni satsa på bra jord.
- En gräsmatta är inte helt nödvändigt i en liten trädgård. Stenläggning buskar och rabatter kan bilda ett väl så spännande rum.
- Ha inte bråttom, ge dig tid att känna hur din trädgård ska se ut för att den ska passa er,och planera hur du vill röra dig i trädgården.
- Räkna med att det tar tid att anlägga en trädgård, fem år är inte orimligt lång tid.

//Backen


Nu startar jag bloggen om Hus och Trädgård

Nu startar jag min blogg om Hus och Trädgård.

Här kommer ni kunna få tips och ideer om allt som handlar om hus, trädgård, tomten och liknande. Det finns otroligt mycket att diskutera oss husägare emellan.

Hoppas att det blir många som kommer att kunna ha nytta av denna blogg.

//Backen

RSS 2.0